• Shqip

• English

• Turkish
Gjyshatat e rretheve
BIBLOGRAFIA
Aktivitete te ndryshme
Kryegjyshata Boterore
Historiku i Bektashizmit
Teqet Bektashiane
Figura te Bektashizmit
Botime te ndryshme
Gjurme Bektashiane
Adresa
Lajme Flesh
Njoftim
NJoftohen te gjithe besimtaret bektashiane ne Republiken e Shqiperise ,Kosove ,Maqedoni,Mal te Zi ,SHBA ne daten 06 12.2010 fillon agjerimi i zise se matemit ne kujtim te vepres se martirve te Qerbelase dhe hapet me date 16.12.2010 ora 13 00. M

Urim me rastin e festes se Kurban Bajramit
Kryegjyshi Boteror i Bektashinjve H. D. Reshat Bardhi uron gjithe besimtaret Myslimane gezuar festen e Kurban Bajramit paqi miresine e zotit ne kete dite te shenuar.

Lajme
Njoftohen gjithe besimtaret bektashinje se ne daten 20 -25 gusht 2010 zhvillohet peligrinazhi i pervitshem ne Malin e Tomorit . Cermonjali i rastit zhvillohet me date 22.8.2010 ora 11 00

Nje Histori e shkurter e jetes se 12 imameve
Mundimet q ka hequr Hasreti Ejup

Një nga ata, që ka hequr mundime në shpirtin e tij dhe ka bërë durime është Hasreti Ejup.

Dhe Hasreti Ejup një profet i ndjerë,
Gjithnjë e ka patur ky zemrën të thyer,
Ku buron lumi dhe ku mbaron vallë,
Ai që kupton e di këtë është shumë i rrallë,
Dhe ngjarjet e moçme të veçanta janë.
Veç Zotit në jetë tjetër njeri s’kanë.

Thuhet se Hasreti Ejup dyzet vjet më parë se ti binte shpirti i tij në rrezik e mundime, jetën e tij e ka shkuar me shumë të mira. Ka patur dymbëdhjetë djem ku secili punonte pas kokës së tij, në katër qind çifligë. Disa nga djemtë kullosnin devetë, disa dhentë e të tjerë  bostanet. Të gjithë farefisi e nderonin dhe i faleshin, dhe Hasreti Ejup kurdoherë i falej Zotit. Djalli lig dhe nakarmadh, kur shikon faljet e mira që bënte Hasreti Ejup thotë: “Vërtetë se Ejupi i falet Zotit, se ka një lumturi të mirë e një pasuri të madhe, po sikur ti hiqen gjithë këto të mira e të ardhura, medoemos faljen do ta ndryshojë dhe zemrën do ta prishe.

Një ditë për provë vjen Hasreti Xhebrail e i thotë: “Feri më sot O Hasreti Ejup ke shkuar një jetë të mirë e të lumtur, po këtej e tutje do të të ndryshohet gjendja. Gjithë ato të mira do të kthehen në fatkeqësi, do të kesh në shpirt mundime dhe dëme në pasuri. Hasreti Ejup pasi dëgjoj këto fjalë nga Xhebraili, zemrën nuk e prishi aspak dhe as u tremb, po tha: “Lumturia dhe fatkeqësia vinë prej Zotit”!

Humbjet, fitimet edhe lumturia,
Nuk vijnë nga gjetkë veç nga Perëndia.

Hasreti Ejup sipas fjalëve që i tha Hasreti Xhebrail, priste kohën që ti vinin mjerimet nga Zoti. Një ditë si mbaroj faljen dhe kur filloj që të këshilloj njerëzinë, erdhi për njëherë një djalë me hidhërim e thotë: “Të gjithë dhentë që kishim na u mbytën në ujë!” Në anën tjetër vjen dhe djali tjetër që ruante devetë, dhe ai i thotë: “Të gjitha devetë, nga një herë e nxehtë që fryu na ngordhën!” Paskëtaj vjen dhe ai që ruante bostanet e i thotë: “Të gjithë bostanet që kishim mbjellë na u prishën nga një vesë që ra e madhe. Me anë tjetër vijnë shërbëtorët dhe e lajmërojnë se të gjithë pallatet ranë e u shembën nga një tërmet i fortë. Këto lajme ja thoshnin duke qarë e duke helmuar, po Hasreti Ejup, i dinte më parë që do ti ngjisnin këto fatkeqësi, nuk u dëshpërua aspak as që zemrën nuk e prishi vetëm vazhdonte në të falur si që e kish zakon më parë. Pas pak i vinë lajmëtarët duke i thënë se, të dymbëdhjetë djemtë kur ishin duke ngrënë drekë, ra çatia e Pallatit e të gjithë i zu brenda e vdiqën. Hasreti Ejup edhe nga ky lajm kaq i shëmtuar nuk e prishi zemrën, nuk dyshoj për gjë, po si edhe më parë vazhdonte e falesh tek Perëndija.

Kush është i dashur tek Zoti vërtetë,
Për gëzime i quan mundimet në jetë,
Dhe të sëmurët, që heqin mundime,
Nuk qahen nga Zoti nuk heq hidhërime.

Nga gjithë këto humbje që i ngjanë në pasuni, në djem e në Pallat, Hasreti Ejupi nuk e prishi zemrën, dhe aspak nuk tha se çmë ngjau, e nuk u hidhërua. Mbas këtyre të humbjeve prapë djalli i thotë, vërtetë se Ejupi e humbi gjithë pasurinë, po ka shpresë që ti sjellë në vend prapë, se ka shëndetin në rregull.

Dhe i madhi Zot i dha në trupin e tij një sëmundje të ligë kaq sa, i gjithë trupi ju bë me plagë, dhe i ridhnin qelbëra e gjak, dhe prej pikave të tyre i bëheshin krimba. I gjithë trupi ju mbush me krimba, sa i arritën në zemrën e në gjuhë, po ai i bënte lutje Zotit duke thënë: “O Zot. Mos më prish gjuhën e zemrën se nuk kam mese, të vërtetoj njësinë tënde, e të bëj faljen.”

O Zot lermë gjuhën të them njëjësinë,
Dhe më fal zemrën të bëj robërinë,
Pa gjuh e pa zemër o Zot mos më lerë,
Se s’kam me se të kujtoj emrin tënd njëherë.

I madhi Zot lutjen që bëri Hasreti Ejup, ja pranoj. Trupin e mishin ja treti, vetëm gjuhën e zemrën ja la në vend. Ejupi gjithë këtyre mundimeve ju bëri durim, dhe tek Zoti ndonjë dyshim nuk solli. Pasi u provua se Ejupi i duroj gjithë këto të këqia që i erdhën, prapë i madhi Zot ja ktheu pasurinë e djemtë, dhe i zhduki sëmundjen dukei dhënë në trup shëndetin e parë që kishte. Me të vërtetë profeti Ejup gjithë pasurinë dhe djemtë i humbi dhe sëmundjen e trupit e hoqi, dhe katërmijë krimbat ja hëngrën trupin e mishin dhe hoqi mjaft mundime. Po për të gjitha këto nuk e prishi zemrën dhe bëri durim. Po dëshmorët e Qerbelasë, që i humbën për jetë gjë e shpresë, dhe i panë me sy tmerrin e fëmijëve dhe të fisit të tyre kur i therrnin me thika, që u ngulin nga njëqind mijë bajoneta në shpirt, vallë si bënë durim?

Vuajtjet e Ejupit që hoq të dynjasë,
Nuk ishin të mëdha sa të Qerbelasë,
Plagët e Ejupit as për gjë nuk janë,
Se ato të çpuarat në Qerbela që ngjanë.

« Kthehu Pas

GALERIA ME FOTO

 • <

  Pelegrinazhi ne Malin e Tomorrit

  photos2/8b.jpg

  Komuniteti Bektashi: Pelegrinazhi ne Malin e Tomorrit, ne fotot e ketij albumi do jene personalitetet Shqipatare me presidentin e Rrepublikes se Shqiperise Z. Bamir Topi,Kryeministrin Z. Sali Berisha etj .

  Komuniteti Bektashi
 • Pelegrinazhi ne Malin e Tomorrit

  photos2/7b.jpg

  Komuniteti Bektashi: Pelegrinazhi ne Malin e Tomorrit, ne fotot e ketij albumi do jene personalitetet Shqipatare me presidentin e Rrepublikes se Shqiperise Z. Bamir Topi,Kryeministrin Z. Sali Berisha etj .

  Komuniteti Bektashi
 • <

  Pelegrinazhi ne Malin e Tomorrit

  photos2/6b.jpg

  Komuniteti Bektashi: Pelegrinazhi ne Malin e Tomorrit, ne fotot e ketij albumi do jene personalitetet Shqipatare me presidentin e Rrepublikes se Shqiperise Z. Bamir Topi,Kryeministrin Z. Sali Berisha etj .

  Komuniteti Bektashi
 • Pelegrinazhi ne Malin e Tomorrit

  photos2/5b.jpg

  Komuniteti Bektashi: Pelegrinazhi ne Malin e Tomorrit, ne fotot e ketij albumi do jene personalitetet Shqipatare me presidentin e Rrepublikes se Shqiperise Z. Bamir Topi,Kryeministrin Z. Sali Berisha etj .

  Komuniteti Bektashi
 • Pelegrinazhi ne Malin e Tomorrit

  photos2/4b.jpg

  Komuniteti Bektashi: Pelegrinazhi ne Malin e Tomorrit, ne fotot e ketij albumi do jene personalitetet Shqipatare me presidentin e Rrepublikes se Shqiperise Z. Bamir Topi,Kryeministrin Z. Sali Berisha etj .

  Komuniteti Bektashi
 • Pelegrinazhi ne Malin e Tomorrit

  photos2/3b.jpg

  Komuniteti Bektashi: Pelegrinazhi ne Malin e Tomorrit, ne fotot e ketij albumi do jene personalitetet Shqipatare me presidentin e Rrepublikes se Shqiperise Z. Bamir Topi,Kryeministrin Z. Sali Berisha etj .

  Komuniteti Bektashi
 • Pelegrinazhi ne Malin e Tomorrit

  photos2/2b.jpg

  Komuniteti Bektashi: Pelegrinazhi ne Malin e Tomorrit, ne fotot e ketij albumi do jene personalitetet Shqipatare me presidentin e Rrepublikes se Shqiperise Z. Bamir Topi,Kryeministrin Z. Sali Berisha etj .

  Komuniteti Bektashi
 • Pelegrinazhi ne Malin e Tomorrit

  photos2/1b.jpg

  Komuniteti Bektashi: Pelegrinazhi ne Malin e Tomorrit, ne fotot e ketij albumi do jene personalitetet Shqipatare me presidentin e Rrepublikes se Shqiperise Z. Bamir Topi,Kryeministrin Z. Sali Berisha etj .

  Komuniteti Bektashi
 • Festa e Novruzit

  photos2/001-DSC03733-0013.jpg

  Komuniteti Bektashi: Festa e Novruzit, ne fotot e ketij albumi do jene personalitetet Shqipatare me presidentin e Rrepublikes se Shqiperise Z. Bamir Topi,Kryeministrin Z. Sali Berisha etj .

  Komuniteti Bektashi
 • Festa e Novruzit

  photos2/001-DSC03737-0017.jpg

  Komuniteti Bektashi: Festa e Novruzit, ne fotot e ketij albumi do jene personalitetet Shqipatare me presidentin e Rrepublikes se Shqiperise Z. Bamir Topi,Kryeministrin Z. Sali Berisha etj .

  Komuniteti Bektashi
 • Festa e Novruzit

  photos2/001-DSC03755-0034.jpg

  Komuniteti Bektashi: Festa e Novruzit, ne fotot e ketij albumi do jene personalitetet Shqipatare me presidentin e Rrepublikes se Shqiperise Z. Bamir Topi,Kryeministrin Z. Sali Berisha etj .

  Komuniteti Bektashi
 • Festa e Novruzit

  photos2/001-DSC03759-0038.jpg

  Komuniteti Bektashi: Festa e Novruzit, ne fotot e ketij albumi do jene personalitetet Shqipatare me presidentin e Rrepublikes se Shqiperise Z. Bamir Topi,Kryeministrin Z. Sali Berisha etj .

  Komuniteti Bektashi
 • Festa e Novruzit

  photos2/001-DSC03761-0039.jpg

  Komuniteti Bektashi: Festa e Novruzit, ne fotot e ketij albumi do jene personalitetet Shqipatare me presidentin e Rrepublikes se Shqiperise Z. Bamir Topi,Kryeministrin Z. Sali Berisha etj .

  Komuniteti Bektashi
 • Festa e Novruzit

  photos2/001-DSC03763-0041.jpg

  Komuniteti Bektashi: Festa e Novruzit, ne fotot e ketij albumi do jene personalitetet Shqipatare me presidentin e Rrepublikes se Shqiperise Z. Bamir Topi,Kryeministrin Z. Sali Berisha etj .

  Komuniteti Bektashi
 • Festa e Novruzit

  photos2/001-DSC03772-0049.jpg

  Komuniteti Bektashi: Festa e Novruzit, ne fotot e ketij albumi do jene personalitetet Shqipatare me presidentin e Rrepublikes se Shqiperise Z. Bamir Topi,Kryeministrin Z. Sali Berisha etj .

  Komuniteti Bektashi
 • Festa e Novruzit

  photos2/001-DSC03775-0052.jpg

  Komuniteti Bektashi: Festa e Novruzit, ne fotot e ketij albumi do jene personalitetet Shqipatare me presidentin e Rrepublikes se Shqiperise Z. Bamir Topi,Kryeministrin Z. Sali Berisha etj .

  Komuniteti Bektashi
 • Festa e Novruzit

  photos2/001-DSC03782-0057.jpg

  Komuniteti Bektashi: Festa e Novruzit, ne fotot e ketij albumi do jene personalitetet Shqipatare me presidentin e Rrepublikes se Shqiperise Z. Bamir Topi,Kryeministrin Z. Sali Berisha etj .

  Komuniteti Bektashi
 • Festa e Novruzit

  photos2/001-DSC03788-0063.jpg

  Komuniteti Bektashi: Festa e Novruzit, ne fotot e ketij albumi do jene personalitetet Shqipatare me presidentin e Rrepublikes se Shqiperise Z. Bamir Topi,Kryeministrin Z. Sali Berisha etj .

  Komuniteti Bektashi
 • Festa e Novruzit

  photos2/001-DSC03793-0068.jpg

  Komuniteti Bektashi: Festa e Novruzit, ne fotot e ketij albumi do jene personalitetet Shqipatare me presidentin e Rrepublikes se Shqiperise Z. Bamir Topi,Kryeministrin Z. Sali Berisha etj .

  Komuniteti Bektashi
 • Festa e Novruzit

  photos2/001-DSC03795-0070.jpg

  Komuniteti Bektashi: Festa e Novruzit, ne fotot e ketij albumi do jene personalitetet Shqipatare me presidentin e Rrepublikes se Shqiperise Z. Bamir Topi,Kryeministrin Z. Sali Berisha etj .

  Komuniteti Bektashi
 • Festa e Novruzit

  photos2/001-DSC03799-0073.jpg

  Komuniteti Bektashi: Festa e Novruzit, ne fotot e ketij albumi do jene personalitetet Shqipatare me presidentin e Rrepublikes se Shqiperise Z. Bamir Topi,Kryeministrin Z. Sali Berisha etj .

  Komuniteti Bektashi
 • Festa e Novruzit

  photos2/001-DSC03802-0076.jpg

  Komuniteti Bektashi: Festa e Novruzit, ne fotot e ketij albumi do jene personalitetet Shqipatare me presidentin e Rrepublikes se Shqiperise Z. Bamir Topi,Kryeministrin Z. Sali Berisha etj .

  Komuniteti Bektashi
 • Bektashi

  photos2/1.jpg

  Komuniteti Bektashi: ne kete foto ka dale Z.John Withers cili eshte Ambasador i SH.B.A.-se, me presidentin e Rrepublikes se Shqiperise Z. Bamir Topi .

  Komuniteti Bektashi
 • Komuniteti Bektashi

  photos2/2.jpg

  Komuniteti Bektashi: ne kete foto ka dale Z.John Withers cili eshte Ambasador i SH.B.A.-se, me presidentin e Rrepublikes se Shqiperise Z. Bamir Topi .

  Komuniteti Bektashi
 • Komuniteti Bektashi

  photos2/9.jpg

  Komuniteti Bektashi , ne festen e Ashures

  Komuniteti Bektashi
 • Komuniteti Bektashi

  photos2/10.jpg

  Komuniteti Bektashi , ne festen e Ashures

  Komuniteti Bektashi
 • Komuniteti Bektashi

  photos2/6.jpg

  Komuniteti Bektashi , ne festen e Ashures

  Komuniteti Bektashi
 • Komuniteti Bektashi

  photos2/7.jpg

  Komuniteti Bektashi , ne festen e Ashures

  Komuniteti Bektashi
 • Komuniteti Bektashi

  photos2/8.jpg

  Komuniteti Bektashi , ne festen e Ashures

  Komuniteti Bektashi
 • Komuniteti Bektashi

  photos2/11.jpg

  Komuniteti Bektashi , ne festen e Ashures

  Komuniteti Bektashi
 • Komuniteti Bektashi

  photos2/12.jpg

  Komuniteti Bektashi , ne festen e Ashures

  Komuniteti Bektashi
 • Komuniteti Bektashi

  photos2/13.jpg

  Komuniteti Bektashi , ne festen e Ashures

  Komuniteti Bektashi
 • Komuniteti Bektashi

  photos2/14.jpg

  Komuniteti Bektashi , ne festen e Ashures

  Komuniteti Bektashi
 • Komuniteti Bektashi

  photos2/15.jpg

  Komuniteti Bektashi , ne festen e Ashures

  Komuniteti Bektashi
 • Komuniteti Bektashi

  photos2/16.jpg

  Komuniteti Bektashi , ne festen e Ashures

  Komuniteti Bektashi
 • Komuniteti Bektashi

  photos2/17.jpg

  Komuniteti Bektashi , ne festen e Ashures

  Komuniteti Bektashi
 • Komuniteti Bektashi

  photos2/18.jpg

  Komuniteti Bektashi , ne festen e Ashures

  Komuniteti Bektashi
 • Komuniteti Bektashi

  photos2/19.jpg

  Komuniteti Bektashi , ne festen e Ashures

  Komuniteti Bektashi
 • Komuniteti Bektashi

  photos2/20.jpg

  Komuniteti Bektashi , ne festen e Ashures

  Komuniteti Bektashi
 • Komuniteti Bektashi

  photos2/21.jpg

  Komuniteti Bektashi , ne festen e Ashures

  Komuniteti Bektashi
 • Komuniteti Bektashi

  photos2/22.jpg

  Komuniteti Bektashi , ne festen e Ashures

  Komuniteti Bektashi
 • Komuniteti Bektashi

  photos2/23.jpg

  Komuniteti Bektashi , ne festen e Ashures

  Komuniteti Bektashi

Figura te Bektashizmit

Sali Njazi Dede 1876 -1941

Ali Riza Dede 1882-1944

Kamber Ali Dede 1869 1950

Xhafer Sadik Dede 1882 1945

Abaz Hilmi Dede 1887 1947

Ahmet Miftar Dede 1916 - 1980

Haxhi Dede Reshat Bardhi, Rilindsi i Bektashizmit
Revista “Urtësia” online
Te gjitha te drejtat te rezervuara Komiteti Bektashian. Programimi: ShqiperiaCom , Dizenjimi: Maximedia Studios